BREAKING

6/recent/ticker-posts

SEBA Class 10 English Grammar Correction of Sentences From Question Bank 2020

SEBA Class 10 English Grammar Correction of Sentences From Question Bank 2020 

Hello dear students, in this blog post I am going to discuss about SEBA Class 10 English Grammar Correction of Sentences From Question Bank 2020 which will be very important for your examination. 


SEBA Class 10 English Grammar Correction of Sentences From Question Bank 2020 

Correct the errors in the following sentences:

Solved HSLC Question Bank 2020

SEBA HSLC-2005

1.  I paid hundred rupees for this shirt
Answer: I paid one hundred rupees for this shirt.

2.  He insisted on me to accompany him.
Answer: He insisted on my accompanying him.

3.  Let us hear his speech.
Answer:  Let us listen to his speech.

4.  I know him for a long time.
Answer: I have known him for a long time.

5. That boy does not even know the alphabets.
Answer: That boy does not even know the alphabet.

6. We reached the station timely.
Answer: We reached the station in time.

SEBA HSLC 2006


1.  They left the hotel with bag and baggage.
Answer: They left the hotel bag and baggage.

2.  If it will rain, we will not go out.
Answer:  If it rains, we will not go out.

3.  He offered me a ten rupees note.
Answer:  He offered me a ten rupee note.

4.  One of his family members lives in Chennai.
Answer:  One of his family member lives in Chennai.

5.  Tell me where is the post office.
Answer:  Tell me where the post office is.

6.  I am going to school by bus everyday.
Answer:  I go to school by bus everyday.

SEBA Class 10 English Grammar Correction of Sentences From Question Bank 2020 

SEBA HSLC 2007
1.  Oranges are good to be eaten.
Answer: Oranges are good to eat.

2.  The matter was informed to the police.
Answer: The matter was informed

3.  The train will leave in time.
Answer: The train will leave on time.

4.  You have less books than I have.
Answer: You have few books than I have.

5.  Do you repent for your misdeed?
Answer: Do you repent of your misdeed?

6. You should not do such mistakes.
Answer: You should not make such mistakes.

SEBA HSLC 2008


1.  I asked him how far was it to the nearest town.
Answer:  I asked him how far it was to the nearest town.

2.  In her first book she describes about her childhood.
Answer: In her first book she describes her childhood.

3.  I can't go out because I have too many work to do.
Answer: I can't go out because I have lots of work to do.

4.  He loves the music and playing the guitar.
Answer: He loves music and playing on the guitar.

5.  The opposite to 'increase' is 'decrease'.
Answer: The opposite of 'increase' is 'decrease.'

6. He thinks that the price for oil is bound to increase.
Answer: He thinks that the price for oil is likely to increase.

SEBA HSLC 2009

 

1. My ambition is to become engineer.
Answer:  My ambition is to become an engineer.

2.  You must stop to write now.
Answer: You must stop writing now.

3.  It is you who has done wrong.
Answer: It is you who have done wrong.

4.  We can't look in the dark.
Answer: We can't see in the dark

5. Oranges are good to be eaten.
Answer: Oranges are good to eat.

6.  He prefers coffee than tea.
Answer: He prefers coffee to tea.

SEBA HSLC 2010


 1. He learnt the poem by his heart.
Answer:  He learnt the poem by heart.

2.  I do exercise in the morning.
Answer:  I exercise in the morning.

3.  Either this is true or false.
Answer: This is either true or false.

4.  He is not capable to do it.
Answer: He is not capable of doing it.

5. This carpet is feeling smooth.
Answer: This carpet feels smooth.

6. Don't do anything in hurry.
Answer: Don't do anything in a hurry.

SEBA HSLC2011


1.  We need some furnitures.
Answer: We need some furniture.

2.  The both parents were present at the function.
Answer: Both the parents were present at the function.

3.  When you do your homework?
Answer: When do you do your homework?

4. Please tell me who is your headmaster.
Answer: Please tell me who your headmaster is.

5.  I have visited the zoo last year.
Answer: I visited the zoo last year.

SEBA HSLC 2012


1.  He is a MRCP and his brother is a FRCS.
Answer: He is an MRCP and his brother is an FRCS.

2.  Six miles are a long distance.
Answer:  Six miles is a long distance.

3.  All his kiths and kins are against him.
Answer: All his kith and kin are against him.

4.  He is my cousin brother.
Answer:  He is my cousin.

5. I go to school by foot.
Answer: I go to school on foot.

SEBA HSLC 2013


1.  Money isn't the solution for every problem.
Answer: Money isn't the solution to every problem.

2.  This hotel provides fooding and lodging.
Answer: This hotel provides food and lodging.

3.  Mr. Das deals with tea.
Answer: Mr. Das deals in tea.

4.  She came back with bag and baggage.
Answer: She came back bag and baggage.

5.  We spent the evening listening music.
Answer: We spent the evening listening to music.

SEBA HSLC 2014


1.  I saw a strange dream last night.
Answer: I dreamt a strange dream last night.

2.  He is a coward person.
Answer: He is a coward.

3.  His uncle sells second hand furnitures.
Answer: His uncle sells second hand furniture.

4.  The sceneries of Arunachal Pradesh is charming.
Answer: The scenery of Arunachal Pradesh is charming.

5.  She narrated the story shortly.
Answer: She narrated the story briefly.

SEBA HSLC 2015


1.  I don't know to do it.
Answer: I don't know how to do it.

2.  It is you who is to to be blamed.
Answer: It is you who are to be blamed.

3.  He told me that his brother is writing that letter.
Answer: He told me that his brother was writing that letter.

4.  He asked me where do I live.
Answer: He asked me where Iived.

SEBA HSLC 2016


1.  The sceneries of Arunachal Pradesh is charming.
Answer: The scenery of Arunachal Pradesh is charming.

2.  I am feeling cold.
Answer: I feel cold.

3.  Bread and butter make a good breakfast.
Answer: Bread and butter makes a good breakfast.

4.  The news are true.
Answer: The news is true.

SEBA HSLC 2017


1.  Nitu is my cousin sister.
Answer: Nitu is my cousin.

2.  She prefers tea than coffee.
Answer: She prefers tea to coffee.

3. I gave him a few rupees I had.
Answer: I gave him the few rupees I had.

4.   He is working hardly.
Answer: He is working hard.

 SEBA HSLC 2018


1.  He took out his shoes.
Answer: He took off his shoes.

2. I do not know who are you.
Answer: I do not know who you are.

3.  She said that she will arrive at 6 p.m.
Answer: She said that she would arrive at 6 p.m.

4.  She prefers milk than curd.
Answer: She prefers milk to curd.

SEBA HSLC 2019

 

1.   1  It can rain tonight.

Answer: It may rain tonight.

2. 2.  The cattles were grazing in the field.

Answer:  The cattle were grazing in the field. 

33 3. Each of the boys play cricket.

Answer:  Each of the boys plays cricket. 

4.   4. How much money you need?

Answer:  How much money do you need?

5.   5. When you do your homework?

Answer: When do you do your homework?

6.I6. I do not know to do it.

Answer: I do not know how to do it.

 

SEBA HSLC 2020

1.   1. Her son-in-law's are rich man.

Answer:  Her son-in-law is a rich man. 

2.    2. It is raining since morning.

Answer:   It has been raining since morning.

3.    3. How you know him?

Answer:  How do you know him? 

4.    4. I and he are brothers.

Answer:   He and I are brothers.

5.    5. He is senior than me in age.

Answer:   He is senior to me in age.

6.    6. I do not know to do it.

Answer: I do not know how to do it.

 

Students, following are  the additional questions and answers which are very important for your examination.

SEBA Class 10 English Grammar Correction of Sentences From Question Bank 2020


Rewrite the following sentences correctly:

1. Children has a quick growth.

Answer: Children have a quick growth.

2. All the books on that shelf belongs to me.

Answer: All the books on the shelf belongs to me.

3. The students were asked not to make noise.

Answer: The students were asked to make no noise.

or 

The students were asked not to make any noise.

4. Let us hear his speech.

Answer: Let us listen to his speech.

5. Socrates was too poor to won fine furnitures.

Answer: Socrates was too poor to won fine furniture. 

6. The iron is a useful metal.

Answer: Iron is a useful metal. ( Article is not used before proper noun)

7. The reward of sin are death.

Answer: The reward of sin is death. 

8. The cattles were grazing in the field.

Answer: The cattle were grazing in the field.

9. A flock of bird are flying in the sky.

Answer: A flock of bird is flying in the sky.

10. There are no place inside the bus.

Answer: There is no room inside the bus.

11. Put your sign here.

 Answer: Put your signature here.

12. Meera is my cousin sister.

Answer: Meera is my cousin.

13. I gave the beggar a fine rupees note.

Answer: I gave the beggar a five rupee note.

14. The house is made of stones.

Answer: The house is made of stone.

15. Her son-in-law are rich men.

Answer: Her sons-in-law are rich men.

16. He carried her luggages.

Answer: He carried her luggage.

17. We all did not attend the meeting.

Answer: None of us attended the meeting.

18. Both of us did not go to school.

Answer: Neither of us went to school.

19. Each of these boys are intelligent.

Answer: Each of the boys is intelligent.

20. I and he are brothers.

He and I are brothers.

21. He is taller then me.

Answer: He is taller than I.

22. Who is there? Its me.

Answer: Who is there? It is I.

23. You should avail this opportunity.

Answer: You should avail yourself of this opportunity.

24. These all boys are students.

Answer: All these boys are students.

25. The two friends are close to one another.

Answer: The two friends are close to each other.

26. Both of the men have not come.

Answer: Neither of the men have not come.

27. He is a coward person.

Answer: He is a coward.

or

He is a cowardly person.

28. There are many people who cannot write his won name.

Answer: There are many people who cannot write their own  name.

29.  Each of us loves our homes.

Answer: Each of us loves his home.

30. While walking in the road he found thousand rupees.

Answer: While walking in the road he found a thousand rupees.

31. Of the two boys the first one is tallest.

Answer: Of the two boys the first one is taller.

32. He is becoming strong everyday.

Answer: He is becoming stronger everyday.

 33. She prefers coffee more than tea.

Answer: She prefer coffee to tea.

34. I gave him a few rupees I had.

Answer: I gave him the few rupees I had.

35. Anil asked Hari Sing if he can cook.

Answer: Anil asked Hari Sing if he could cook.

36. He is so lean as a thin pole

Answer: He is as lean as a thin pole.

37. He does not care for his health.

Answer: He does not take care of his health.

38. He turned angry before I said anything.

Answer: He turned angry before I had said anything.

39. He knows to drive motor car. 

Answer: He knows how to drive a motor car.

40. She knows to prepare good meals.

Answer: She known how to prepare good meals.

41. She took out her over-coat.

Answer: She took off her over-coat.

42. Please put off the lamp.

Answer: Please put out the lamp.

43. He denied to help his parents.

Answer: He refused to help his parents.

44. She refused the charge brought against her.

Answer: She denied the charge brought against her.

45. They will live here for a day.

Answer: They will stay for a day.

46. We shall provide you with fooding and lodging.

Answer: We shall provide you with food and lodge.

47. I am seeing an aeroplane flying in the sky.

Answer: I see flying an aeroplane flying in the sky.

48. I am feeling cold.

Answer: I feel cold.

49. Please hear his speech minutely.

Answer: Please listen his speech minutely.

50. She gave a long speech on social forestry.

Answer: she delivered a log speech on social forestry.

51. The citizens of Delhi is hard hit  by the constant fog.

Answer: The citizens of Delhi are hard hit by the constant fog.

52. Neither the teacher nor the student were present.

Answer: Neither the teacher nor the student was present.

53. Neither the sellers nor the buyers was there in the market.

Answer: Neither nor sellers nor the buyers were present in the market.

54. She and I am friends.

Answer: She and I are friends.

55. Bread and better make a good food.

Answer: Bread and better makes a good food.

56. Either she or her brother were in the house.

Answer: Either she or her brother was in the house.

57. Time and tide wait for none.

Answer: Time and tide waits for none.

58. I as well as my friends are good listeners.

Answer: I as well as my friends am good listeners.

59. A lot of thing remain to be done.

Answer: A lot of things remains to be done.

60. When I shall meet her I shall give her the book.

Answer: When I shall meet her I shall give her the book.

61. The news are true.

Answer: The news is true.

62. If he should do wrong the teacher would punish him.

Answer: If he did wrong the teacher would punish him.

63. You shall obey me.

Answer: You will obey me.

64. You can meet  me whenever you like.

Answer: You may meet me whenever you ike.

65. She may read English clearly.

Answer: She can read English clearly.

66. She could went there alone.

Answer: She could go there alone.

67. How could she killed the pet cat? 

Answer: How could she kill the pet cat.

68. She talks much loudly.

Answer: She talks very loudly.

69. It is bitter cold today.

Answer: It is bitterly cold today.

70. He is working hardly.

Answer: He is working hard.

71. She sings goodly.

Answer: She sings well.

or

She sings nicely. 

72. He is presently in the USA.

He is in the USA at present.

73. Minu came back lately last night.

Answer: Minu came back late last night.

74. She is intelligent but fairly indolent.

Answer: She is intelligent but rather indolent.

75. No sooner the bus had stopped than the pick-pocket ran away.

Answer: No sooner had the bus stopped than the pick-pocket ran away.

76. As he is illiterate so cannot read and write.

Answer: As he is illiterate, so he cannot read and write.

77. She ran directly to the doctor's house.

Answer: She ran direct to the doctor's house.

78. Not only he will lend the money, but also he will co-operate.

Answer: Not only will he lend the money, but he will also co-operate.

79. Please make a copy of this word by word.

Answer: Please make a copy of this word for word.

80. The teacher wanted to know as to why she was late.

Answer: The teacher wanted to know why she was late.

81. The letter was written with ink.

Answer: The letter was written in ink.

82. Madhu is junior than Golap.

Answer: Madhu is junior to Golap.

83. He generally comes to school by foot.

Answer: He generally comes to school on foot.

84. I told that on his face.

Answer: I told that to his face.

85. He wrote me a long letter.

Answer: He wrote to me a long letter.

86. Rose smells sweetly.

Answer: Rose smells sweet.

87. She wants a pen to write.

She wants a pen write with.

88. My pen is costlier than your.

 Answer: My pen is costlier than yours.

89. Many homes have been damaged by flood.

 Answer: Many houses have been damaged by the flood.

90. She was appointed in the post.

Answer: She was appointed to the post.

91. She is laid down by the fever.

Answer: She is laid up with fever.

92. The train will arrive recently. 

Answer: The train will arrive shortly.

93. Shortly the price of gold has gone up.

Answer: Recently the price of gold has gone up.

94. They have been pulling on somehow.

Answer: They have been getting on somehow.

95. They did many mischiefs .

Answer: They did much mischiefs.

96. Arun said that he will repay the loan soon.

Answer: Arun said that he would repay the loan soon.

97. He is addicted in gambling.

Answer: He is addicted to gambling.

98. You must vacate, there is no help.

Answer: You must vacate; there is no help for it.

99.Mr. Smith married with a Japanese lady.

Answer: Mr. Smith married a Japanese lady.

100. His new pair of shoes are brown in colour.

Answer: His new pair of shoes is brown in colour.

101. Her hairs are golden.

Answer: Her hair is golden.



Post a Comment

0 Comments